پروانه شدن ممنوع! در پیله بمانید | تولیدکننده برتر استان البرز کرم ابریشم پرورش میدهد
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - اما هر چه از عمرشان میگذارد، جان سختتر و مقاومتر میشوند و وقتی رنگوروی زردشان از رسیدن دم پیله تنیشان خبر میدهد، در دمای ٢٣ درجه و رطوبت ٧٠ درصد هم صبوری میکنند تا غدههای ابریشم از هیکلهای قیطانیشان بیرون بزند. «فرزانه شوق علی نیری» چم و خم نازکشی و مدارا با این جانوران باریک جثه حساس طبع را خوب میداند و از تولیدکنندگان برتر استان البرز در پرورش و عرضه کرم ابریشم است:
موجودات ریز خوش خوراک تخمهای سیاه رنگ داخل جعبه پلاستیکی به بچه مورچههای ریزی شباهت دارند که بیصدا خود را از دیواره صیقلی ظرف بالا میکشند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
١٠ روز دیگر آنها هم قد و قواره کرمهای سفید رنگ داخل سینی میشوند که دستهدسته از زیر خرده برگهای توت سرک میکشند و نامنظم و درهم خود را روی سطح برگها رها میکنند. کرمهای ١٠ روزه دهاندار و خوش اشتها هم هستند و از چند کیلو برگ توتتر و تازهای که همسر خانم مهندس امروز از درختان توتستان چیده، چندان نمانده است. این خوش خوراکیشان باعث میشود بعد از چند دوره خواب و بیداری یک روزه و چند روزه بهقدر یک انگشت قد بکشند و به وقت بستر انداختن برسند. نوغانداران شمالی از کلاهک برنج که در دسترسشان است، برای بستراندازی کرمها استفاده میکنند و تولیدکنندگان خراسانی کرمها را روی بستری از خار و خاشاک پهن میکنند تا موقع بیتابیهای پیله تنی آسودهتر غلت و واغلت بزنند، اما بانوی کرجی فرشی از برگهای لطیف بید مجنون زیر کرمهای بندانگشتی میگستراند.

پکهای آموزشی البته باید بسترشان لااقل بهاندازه نیم متری از کف زمین بلندتر باشد تا مورچهها آنها را یکییکی به دهان نگیرند و با همان پیلههای نیمبند و ناتنیده با خود نبرند. این کرمها از خوان آهک پاشی جان سالم به در بردهاند، اما کرمهایی که خوب و پرقوت نبودهاند، زیر لایه آهکی و لابه لای فضولات پرنم و نای ته ظرف جا ماندهاند. اگر شمار کرمهای نزار زیاد باشد، سود چندانی برای خانم مهندس نمیماند و پذیرایی یک ماهه اش از این موجودات قیطانی عایدی دندانگیری ندارد. بسیاری از کرمهای ١٠ روزهای که بانوی تولیدکننده کرجی پرورش میدهد، در بستههای ١٠ تایی راهی مدارس میشوند تا دانشآموزان با مراحل پرورش این موجودات شگفتانگیز آشنا شوند. قیمت هر بسته آموزشی ١٠ تایی صد هزار تومان است که بعد از حسابوکتاب هزینه خرید تخم و اجاره درخت توت باز هم آنقدری سود دارند که میزبانی از کرمها برای شوقعلی به صرفه باشد. قسمت اعظم کرمهای تولیدی خانم مهندس زنده فروشی و راهی استخرهای پرورش ماهی میشوند، اما چند هزار کرمی که به شفیرگی میرسند، وقتی روی ساقه درخت بید مجنون قائم بر بسترشان پیله میتنند، نباید پروانه شوند و حتی اگر در پناه پیله خود زنده بمانند باید از نفس بیفتند تا تارهای ابریشمی آنها سالم و بینقص راهی بازار شود.

از ساخت فیلتر هوا تا تولید کرم ابریشم در کارگاه کوچک خانم مهندس پیله و کرم ابریشم فقط در بهار تولید میشود و او در فصول مختلف سال به پرورش جاندارانی مانند جلبک، زالو، ماهیهای زینتی و... میپردازد. شوق ساختن و تولید از نوجوانی با بانوی جوان همراه بوده و در ١٣-١٤سالگی با ساخت فیلتر خودرو این مسیر را آغاز کرده است. در آن زمان پدر خانواده «شوقعلی نیری» به تعمیر اتوبوس و خودروهای سنگین مشغول بوده و فرزانه و خواهرش با قالبگیری مواد پلاستیکی برای مشتریان او فیلتر هوا میساختند. وقتی فرزانه برای ورود به دانشگاه آماده میشد، رشته مهندسی منابع طبیعی و شیلات را هم در اولویتهای انتخاب خود قرار داد تا اگر نتوانست روپوش پزشکی به تن کند، به تولید در زمینه بیولوژی جانوری روی آورد. خانم مهندس پس از فارغالتحصیلی به آموزش و تولید پرداخته و با تولید محصولات مختلف فصلی و کرمهای ابریشم باکیفیت عنوان تولیدکننده برتر استان البرز در سال ١٤٠٠را از آن خود کرده است.
بیشتر بخوانید: فواید باورنکردنی خوردن کرم ابریشم! | تولید شکلات و شیرینی و خرد کرد روی پیتزا
کد خبر 939626 برچسبها حیوانات - حشرات تولید زنان
-
سه شنبه ۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۵:۱۷
-
۱۱ بازديد
-

-
پیام سپاهان
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/959433/